Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Πουλιά πεθαίνουν από τα σκουπίδια που πετάμε στη θάλασσα - Πλαστικά σκουπίδια στο μενού των ψαριών και μετά στο δικό μαςΠλαστικά σκουπίδια στο μενού των ψαριών και μετά στο δικό μας

Πλαστικά σκουπίδια στο μενού των ψαριών και μετά στο δικό μας
Μεγάλο μέρος των ψαριών που αλιεύονται στην Καλιφόρνια και την Ινδονησία, πιθανότατα όμως και στον υπόλοιπο κόσμο, φέρουν στο πεπτικό τους σύστημα μικρά κομμάτια πλαστικού και συνθετικές ίνες ρούχων, ένα αφύσικο γεύμα που δεν αποκλείεται να απειλεί και την ανθρώπινη υγεία.

Από την εφεύρεση των πολυμερών πλαστικών υλικών τη δεκαετία του 1940, όλο και μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις μετατρέπονται σε απωθητική σούπα πλαστικών σκουπιδιών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science, τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο φτάνουν τους 8 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα αρκετά μεγάλη για να θάψει όλες τις ακτές του πλανήτη μέχρι το γόνατο.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στα ψάρια της Ινδονησίας βρέθηκαν κυρίως πλαστικά αντικείμενα, ενώ στα ψάρια της Καλιφόρνια το πιο συνηθισμένο πρόβλημα ήταν οι συνθετικές ίνες από ρούχα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρόκειται για ίνες που δραπετεύουν από τα πλυντήρια ρούχων στον υπόνομο και από εκεί στη θάλασσα, περνώντας ανενόχλητες από τα συστήματα βιολογικού καθαρισμού. Στην Ινδονησία, τα πλυντήρια ρούχων δεν είναι τόσο διαδεδομένα, σε αντίθεση με τις ανοιχτές χωματερές δίπλα στη θάλασσα, από τις οποίες μπορεί να διαρρέουν απορρίμματα.

Τα πλαστικά σκουπίδια δεν αποκλείεται να φράζουν το πεπτικό σύστημα των ψαριών ή να επηρεάζουν την υγεία τους με άλλο τρόπο. Οι συντάκτες της νέας μελέτης θεωρούν ότι η κατανάλωση ψαριών από την ανοιχτή θάλασσα πιθανότατα δεν είναι επικίνδυνη, αρκεί κανείς να απομακρύνει τα σπλάχνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι τα πλαστικά σκουπίδια, τα οποία σπάνε σε μικρά κομμάτια όταν βρεθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, μπορεί να απελευθερώνουν τοξικές ουσίες, ή να συγκεντρώνουν πάνω τους άλλους ρύπους.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δυνητικά τοξικές ουσίες από τα σκουπίδια μας καταλήγουν τελικά και στο πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου